(Turer gjennomført 22.8.09, 29.8.09, 22.7.10 og 31.7.16, 05.8.2018)
Å komme seg til Gaustatoppen er relativt enkelt. Ta utgangspunkt i Rjukan (179 Km fra Oslo via E18 Drammen, E134 Kongsberg, R40 og 37 til Rjukan. Fra Rjukan følger du skiltingen. Alternativt komme inn fra E134 på sørsiden over Tuddal og Fv651 (NB! vinterstengt) eller fra E134 etter Vinje og inn på Raulandsvegen/R37
Gaustatoppen ruver som en majestet der den ligger som Telemarks høyeste fjell med sine 1883 moh. Fra toppen har du Norges beste utsikt og på en godværsdag har du en utsikt over et område som tilsvarer nesten en sjettedel av fastlands-Norges areal.
Første turen jeg hadde dro vi fra Asker en solskinnsdag i 2009. Turen til Rjukan gikk raskt på fine veier langs Tinnsjø. Vi parkerte ved Stavsro som er et fint utgangspunkt for turen. Herfra trenger man ikke å være redd for å gå feil. Verken sti eller folkemengde er å ta feil av.
Vi startet litt utpå dagen og fikk dermed folkestrømmen mot oss. Når nærmere 30.000 besøker toppen hvert år sier det seg selv at mange benytter sjansen når toppen bader i sol og blå himmel. Fra toppen får du en utsikt som tar pusten fra deg. En videre utsikt finner du ikke i Norge og nestbest er Ustetind som ligger ved Ustaoset.
I løpet av august 2009 og juli 2010 var Erik to ganger og jeg tre ganger på Gaustatoppen. En gang i tett tåke, en gang i sol og blå himmel og en gang i overskyet være. Tre turer og tre måter å oppleve toppen på. Når det er sagt så er det bare siste gangen vi virkelig var på toppen.
Fakta
- M.o.h.: ca 1883 m.o.h
- Stigning: 665 (ifølge GPS)
- Terreng: mye stein
- Sesong: Mai-Oktober
- Passer for: Alle som er godt skodd og gode til bens
- Tid: 2-3 timer opp, 1-2 timer ned
- Distanse: ca 9 km t/r
- GPS: 59.8548°, 8.6483°
- Kart:
Nær toppen ligger Gaustatoppen turisthytte, også kalt Gaustahytta, en turisthytte som eies og drives av Skien-Telemark Turistforening (STT), et lokallag av Den norske turistforening (DNT).
Hytta ligger ca. 1860 moh., nær toppen av Gaustatoppen, og er en steinhytte fra 1893. Hytta ble modernisert i 1999 og har enkel servering hver dag i sommersesongen frem til rundt midten av september samt noen helger etter det. Hytta har elleve senger, men i perioder der hytta er betjent avtales overnatting med betjeningen.
De færreste virker å gå de siste hundre meterne og ca 20 minutter fra hytta til det høyste punktet på Gaustatoppen. Det siste stykket er enda mer steinete og kuppert en veien opp til hytta, men Erik og jeg bestemte oss for at vi ikke kunne være her enda en gang uten å ha «besteget» toppen. Som sagt så gjort.
Det finnes alternative veier til toppen. Inne i fjellet går Gaustabanen, en sesongåpen kabelbane som frakter folk fra Langefonn ved foten av fjellet og opp til toppen. Billettprisen er imidlertid stiv så med tanke på friluftsopplevelsen, den deilige følelsen av å mestre, og ikke minst å kjenne seg sliten i hele kroppen, er det å ta kabelbane ikke et tema.
Linker
- Gaustatoppen (Wikipedia,eng)
- Gaustatoppen (Wikipedia, no)
- Gaustatoppen Turisthytte
- Gaustabanen
- Vemork Industrimuseum
- Tungtvannsabotasjen
- Vemork (Wikipedia)
- Gaustatoppen (ut.no)
- Geocache i nærheten?
Er du klar for en tur på Gaustatoppen om vinteren er banen et godt alternativ. Mange av dem som er oppe om vinteren, går på fjellski og velger letteste vei ned. Best nedkjøring finnes derimot i de sju rennene på østsida av fjellet (nord for tårnet på toppen). Under optimale forhold er det mulighet til å stå på ski helt ned til Rjukan. Den betjente hytta på toppen, er betjent ved påsketider og har enkel servering av vafler, kaffe og drikke.
Etter en flott tur på toppen overnattet Erik og jeg i telt på snaufjellet i retning Tuddal, og etter en vindfull natt fikk vi med oss et besøk på Vemork Industrimuseum. Der fikk vi høre den spennende historien om sabotasjen av tungtvannproduksjonen under 2.verdenskrig.
Etterpå var det å se etter steder hvor sabotasjefolkene var under aksjonen. Broen, ferjeleiet og monumenter langs veien var spennende når man kjente historien. Vel verdt besøket.
Flere bilder fra turene i 2009 og 2010
Været på Gaustatoppen de neste 3 dager