Trolltunga
Bilder, informasjon og tips til et imponerende sted
NB! En tur til Trolltunga er ikke som en tur i parken. Husk godt fottøy, varme klær, klesskifte, niste og drikke. Vi brukte 8-9 timer t/r, men mange bruker både 10 og 14 timer på de 22 km frem og tilbake. Følg skiltene og kjenn på egen kapasitet. Om du må snu – husk at Trolltunga ligger der i morgen også.
NB! Sjekk no.trolltunga.com for siste nytt om utstyr, vær og løyper.
Så til våre turer:
(Turer gjennomført 24.8.11, 26.5.12 og 20.7.13)
Trolltunga har lenge vært et turmål og en dag i midten av august 2011 skulle sjansen by seg første gang. Siden har det vært halvannen tur til Trolltunga. Halvannen fordi i slutten av mai 2012 kom vi oss til toppen av Mågelibanen før vi fant så mye snø at turen videre ikke lot seg gjøre. Siste tur, slutten av juli 2013, gikk derimot i strålende solskinn og var en sterk kontrast til regnet som lå over oss første turen. Siden dette har det desverre ikke blitt flere turer. Siste tur måtte vi nesten ikke stå i kø for å komme ut på «tunga», mens det i 2020 meldes om timer for å få tatt det berømte bildet med armene i været.
Trolltunga ligger 1100 moh og er en spektakulær steinformasjon som står horisontalt ut fra fjellet rundt 700 meter over Ringedalsvatnet, i Skjeggedal ved Tyssedal i Odda kommune, Hordaland fylke.
Første turen var med avreise fra Haugesund 0950 og ankomst Skjeggedal ca kl.1230. Dette ble i seneste laget med tanke på å gå hele turen på en dag.
Tur/Retur er tross alt nærmere 22 km og du må regne med 8-9 timers gange totalt.
For deg som kommer fra Haugesundsområdet er turen fra E39 ned til Odda og opp til Skjeggedal er en opplevelse i seg selv.
På vei ned til Odda passeres den ikke ukjente Låtefossen og oppå fjellet skimtes Folgefonna. Turen oppover mot Skjeggedal er også spektakulær med smale veier og flott utsikt underveis. Det er ca 7 km fra Odda og opp til parkeringsplassen (avgiftsparkering). NB! I travle perioder vil det ikke være mulig å kjøre opp. Da må buss benyttes.
Utgangspunktet for turen til Trolltunga er Mågelibanen i Skjeggedal. Banen er stengt og nettopp det at man nå må gå 430 høydemeter de to første kilometerne gjør at Trolltunga og omgivelsene rundt ikke er så lett tilgjengelig for alle som da banen gikk. Dette synes imidlertid ikke å legge en demper på de skuelystne. Turen i august 2011 gikk vi nærmest alene, mens juli 2012 var det kø oppover banen og langt innover i løypa. For ikke å snakke om kø for å gå ut på «tunga» for å ta de obligatoriske bildene. Se bildene i bunnen av siden.
Den økte populariteten har gjort at man til tider må sette begrensninger på trafikken oppover. Dagen etter vår siste tur ble det satt opp busser som fraktet turister fra Odda og opp til starten. Hvordan dette blir når sesongen starter i år er uvisst, men mindre populært er det neppe å gå til Trolltunga.
Litt avhengig av form tar det ca en time å gå opp til toppen (sti eller de 3000+ trappetrinnene). Ved regn kan treverket i trappene være glatt og ikke helt behagelig å gå på. Da anbefales det å gå stien. Trappene kan imidlertid bli ensformige, men du får ganske tøff utsikt etterhvert som du kommer i høyden.
Du er ganske mo i beina etter å ha gått de første 430 høydemeterne, og jeg husker med gru den halve gangen hvor vi måtte snu og gå ned igjen etter bare en kort hvilepause.
Nedturen er like slitsom som oppover, bare på andre siden av bena. Da jeg kom i bunn av banen og stod nede ved bilen skalv bena ukontrollert og fullstendig utkjørte. Skal legge til at vi gikk med tung oppakning da vi planla å overnatte ved Trolltunga.
Fra toppen av Mågeli fortsatte turen gjennom ett hytteområdet i ca 600 meter før det igjen er tid for klartring. I jevn stigning klatret vi ca 300 høydemeter de neste 2.7 kilometerne gjennom Gryteskar. Første gang vi gikk hadde det regnet og underlaget var glatt og steinene sleipe.
Veien videre førte oss inn i Trombeskar hvor vi etterhvert fikk et stikryss mot turisthytta Tyssevassbu og toppturen til Storenuten (1515moh). Fra Tyssevassbu kan du fortsette innover Hardangervidda.
Området vi så kommer inn i bestod av relativt flat terreng og inneholdt en rekke mindre vann hvor det kan være hyggelig å telte om det er planen. Ned mot Store Floren finner vi murrester etter en stall for hestene som ble benyttet tidlig på 1900-tallet da det var anleggsdrift i forbindelse med kraftutbyggingen.
Terrenget er lett å gå i og vi har tilbakelagt ca 6 kilometer (halvparten av turen). Herfra går terrenget litt opp og ned med noen mindre stigninger før vi etter 4 nye kilometer når turens høyeste punkt (1211moh).
Fakta – Trolltunga
- M.o.h.: 1100
- Stigning: 1348m (i følge GPS)
- Terreng: Krevende, noe klatring.
- Sesong: juni-oktober
- Passer for: Voksne, ungdom
- Tid: ca 8-9t normal gange tur/retur.
- Distanse: ca 22 km t/r
- GPS: N60°07.965 E6°37.622
- Kart: Hardangervidda Vest (2010) 1:50 000
Utsikten som dukker opp er verdt turen så langt. Første gang var været skiftende, men siste gang var det strålende. Samme tur, men to opplevelser. Når vi svinger av mot venstre etter Hestaflåene har vi Endanuten og Trolltunga midt i mot.
Det er fremdeles i overkant av 3 kilometer igjen å gå, men det hjelper å skimte Trolltunga i det fjerne. Ved den tørrlagte elven til Tyssetrengene var det, før utbyggingen i 1967, et tvillingfossefall på 300 meter fritt fall som den gang var Norges høyeste.
Etter en liten klatretur til toppen av løypas høyeste punkt har vi kun 1,5 km lett gange før vi står foran ett av naturens mange forunderligheter. Dersom det frister kan man først ta seg et bad ved det oppdemmede vannet Tysshøl hvor det er en fin badestrand.
Nyttige Linker
- Trolltunga (Wikipedia)
- Odda
- Tur til Trolltunga (ut.no)
- Overnatting i nærheten
- Odda Turistinformasjon
- Skjeggedal
- Trolltunga (Youtube.com)
- Geocache i nærheten
Etter turene til Preikestolen (604moh) og Kjerag (1000moh) er ikke Trolltunga med sine 700 meter over Ringedalsvatnet i Skjeggedal så avskrekkende.
Det spesielle med å sitte ytterst på Trolltunga er at det ikke er noe under. Du sitter i løse lufta og nyter noe av det beste norsk natur kan skilte med. En ubetalelig opplevelse.
Flere bilder fra turen
Været på Trolltunga de neste 3 dager